Registries Stakeholder Group

To: Marika Konings

From: David W. Maher (Chair, RySG)
Date:  8 May 2011
Re:  Request for clarification - RySG comment on PEDNR Proposed Final Report

You have asked for clarification of the RySG comment on Section 7 of the PEDNR Working Group Proposed Final Report. The following is the text from the Report, the original RySG comment, and the RySG clarification:
Section 7. Deliberations of the Working Group 
"Charter Question 1: Whether adequate opportunity exists for registrants to redeem their expired domain names"
The report states the following: 

" In the current situation, the registrar is generally immediately charged by the registry for the auto-renewal following expiration; those costs are recovered from the registrant if it redeems the registration or reimbursed if the registration is deleted during the Auto-Renew Grace Period. Some suggested that an option would be to review this practice and explore whether the registry could absorb the costs, or whether another model could be explored. Others suggested that for registrars that do not delete the name early, a renewal grace period should always be offered to registrants." 

RySG comment:

This statement implies that if the registration is deleted during the Auto-Renew Grace Period the registrar is absorbing the extra costs from the auto-renewal charge following expiration. This should be clarified, because the registrar either (a) never charges the registrant in the first place, or (b) is reimbursed by the registry if the registrar deletes the domain during Auto-renew Grace Period and reimburses the registrant. 

CLARIFICATION
 The first sentence of Section 7.1 conflates two different and separate transactions (autorenewal and redemption), and is therefore confusing.  It would be more clear and accurate to replace that sentence with:  

“Upon expiration of a domain name, the domain autorenews, and the registry usually charges the registrar for that renewal immediately.   In some cases, the registrar recovers that autorenewal cost from the registrant after the domain autorenews, and in some cases the registrar receives payment from the registrant for the renewal/extension before the domain expires.  If the registrant does not wish to renew the domain, the registrar deletes the domain name, the registrar receives a refund for the autorenewal from the registry, and the deleted domain goes into Redemption Grace Period (if the registry offers RGP).  If the registrant wants to redeem the domain in RGP, the registrar charges the registrant for the redemption and the year renewal associated with the redemption. “
 

In practice, some registrars collect the renewal fee from the registrant before the autorenewal takes place, and simply use autorenewal as a substitute for an explicit renewal/extension transaction.  In all cases the registrar can receive a refund from the registry by deleting the domain in autorenew grace period.   Most registrars require payment from the registrant before they will put through a redemption command.   So, the suggestion in the WG to "review this practice and explore whether the registry could absorb the costs" associated with autorenewals or redemptions does not solve a clear problem.

The WG suggestion that registries should somehow absorb costs makes it sound like registrars are bearing an unreasonable or unnecessary expense. In fact they are only temporarily floating the expense for the period of the Auto-Renew Grace Period because the domain has already renewed. Once the decision to delete or not delete is made (either by the registrar or registrant) the registrar will get paid, either by the registrant or by reimbursement from the registry.

It is also worth noting that some registrars elect to keep expired domains for themselves, in which case the registry clearly should not be expected to cover the Auto-Renew Grace Period float.

